REGIUNEA LUGOJ

COMITATUL CARAS SEVERIN 1880-1919 

cu resedinta la Lugoj.....

Regiunea Administrativa Lugoj 1880-1919

Importanta administrativa centrala a Municipiului Lugoj in aceasta perioada......

Stema Comitatului Caras Severin -Lugoj

     Din anul 1880 orasul Lugoj, devenea resedinta celei mai mari regiuni din istoria sa administrativa, de la 1369 de cand este amintit pentru prima data ca centru districtual ...Regiunea administrata de Lugoj (Comitatul Caras-Severin ) ocupa locul doi ca suprafata in fostul regat maghiar din administratia austro-ungara. 

Palatul Administrativ Central al Regiunii Lugoj in anii 1900 (Comitatului Caras -Severin ) din Lugoj

     Regiunea Administrativa Lugoj cu statut autonom avand denumirea documentara si oficila in perioada administratiei austro-ungare de Comitatul Caras-Severin ( Komitat Krasso-Szoreny-pe germana/Krasso-Szoreny varmegye pe maghiara/Comitatus Krassovinis et Severinensis -pe latina) cu resedinta in Municipiul Lugoj se infiinteaza in 9 decembrie 1880 prin unirea Comitatului Caras cu Comitatul Severin si este ales comitele suprem Karoly Tabajdy si vicecomitii (subprefecti) Elek Patyanszky si Lazlo Kaffka...

In fruntea judeţului se afla prefectul-comitele suprem (föispán), numit direct de guvern. Urma apoi ajutorul de prefect -vicecomiti (alispán), ales de consiliul comitatului-judetului pentru 6 ani si in sarcina caruia statea intreaga administratie a comitatului- judetului. Vicecomitele era ajutat de protonotar, care - de obicei - il suplinea, medicul-sef, inginerul-sef, organul fiscal impreuna cu ajutoarele lui, veterinarul-sef, presedintele scaunului orfanal, notari etc. -Organizarea Administrativ Teritoriala -Eusebiu Narai....

  Se infiinteaza o comisie speciala, care are ca atributii elaborarea regulamentului general al comitatului. Membrii comisiei au fost : Victor Mihalyi -episcop greco-catolic, Liviu Andras canon greco-catolic, Sandor Makay consilier regal (mare proprietar de imobile in Lugoj...), Mihaly Bejan -notar (prop. Palatului Bejan), Titus Hateg -avocat, Hedvig Bosz mare prop. funciar, Vilmos Kreusz preot paroh si Constantin Radulescu -avocat. Din conducerea Comitatului Caras-Severin faceau parte si cei din conducerea orasului Lugoj de la acea vreme si acestia erau primarul orasului Lugoj, Pal Stanisavlevits, viceprimarul Ferenc Beyer si cu consilieri Pavel Reisinger, Haberehrn Lupu si dr. Miescu medic principal al Municipiului Lugoj.

     Functionarii si personalul auxiliar se impart in doua categorii: centrali si externi ( din cadrul Districtelor). Comitatul avea personalitate juridica si avea ca subunitati administrative Districtele (jaras) si comunele (kazseg) grupate in jurul unor zone notariate ..... aceasta era organizarea pe scurt a Comitatului in aceasta perioada la Lugoj in Palatul Administrativ (Prefectura Lugojului). Era un aparat administrativ destul de numeros, dar oarecum justificat tinand cont ca avea un statut autonom de administrare si se ocupa de o suprafata administrativa uriasa.  Suprafata Comitatului Caras-Severin cu administratia centrala la Lugoj era a doua ca marime din fostul regat maghiar, unde era inglobata regiunea din timpul administratiei austro-ungara.

Palatul Administratiei Financiare Centrale a Regiunii Lugoj (Comitatul Caras-Severin) din Lugoj

     Conform legislatiei de atunci se infiinteaza comitetul municipalitatii  (megyei torvenyhatosagi bizottsag), care reprezenta comunitatea locuitorilor comitatului si era compusa dintr-un membru la 2000 de locuitori cu specificatia ca la acestia se adaugau o lista (300) cu cei mai mari contribuabili din Comitat (cei mai mari platitori de impozite ...) .Comitetul municipalitatii  isi exercita functiile prin adunarea generala si aparatul functionaresc. Adunarea generală se intruneste in 2 sesiuni ordinare anuale obligatorii: primavara (mai) cand se discuta activitatea si executia bugetara pe anul trecut si toamna (octombrie) cand se stabileste activitatea si bugetul pe anul urmator. Data convocarii sesiunilor este stabilita de comitele suprem.

Palatul de Justitie al Regiunii Lugoj ( Comitatul Caras-Severin) din Lugoj 

    Regiunea Administrativa Lugoj (Comitatul Caras-Severin) cu resedinta in Municipiul Lugoj avea in administrare urmatoarele Districte: Lugoj, Mures, Faget, Bega, Timis, Caransebes,Teregova (district nou format si includea sate de la est de Lugoj),Bocsa, Resita, Iam , Oravita, Moldova(loc. Moldova Noua),Orsova, Bozovici . O perioada scurta  localitatea Biserica Alba (trecuta ulterior la Comitatul Timis in 1876 pe vremea Comitatului Caras) a fost in administrarea Lugojului  (azi in Serbia).....

    

    Din punct de vedere administrativ comitatul Caras - Severin are un statut autonom de administrare pe baza legislatiei de atunci si toate subdiviziunile administrative Lugoj, Mures, Faget, Bega, Timis, Caransebes,Teregova, Bocsa, Resita, Iam, Oravita, Moldova, Orsova, Bozovici se raportau si trimiteau situatii statistice/administrative/financiare lunare resedintei centrale Lugoj, adica la fostul Palat Administrativ (Prectura Lugoj) si Palatului Administratiei Finaciare (actualul sediu al Primariei Lugoj). La randul ei administratia centrala a Lugojului se raporta si trimitea situatii centralizate statistice/adminstrative/financiare  la administratia  centrala austro-ungara. 

Harta Comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj

      Suprafata Comitatului Caras-Severin in 1910 cu resedinta in Municipiul  Lugoj era de 11032 km. Ca si suprafata Comitatul era al doilea ca marime din regatul maghiar in timpul administratiei austro-ungare. Populatia Regiunii (Comitatului...) Lugoj in 1910 era de 466147 de locuitori din care 336082 romani, 55883 germani, 33787, sarbi 14674, slovaci 2908, ruteni 2351. Resedinta Lugoj de asemenea inregistreaza o crestere spectaculoasa a populatiei , astfel daca in 1881 are o populatie de 11287 de locuitori in 1911 inregistreaza un numar de 19430 de locuitori (crestere de 72%...). Aceasta se datoreaza in primul rand a rolului important al Lugojului care l-a avut ca centru regional in aceasta perioada,  dupa cum se stie populatia este atrasa de centrele (capitale de judet..) unde se aflau majoritatea institutiilor administrative si a servicilor publice si private . 

        Districtul Lugoj (in trecut den. de District Lugoj) avea resedinta la Lugoj si facea parte din comitatul Caras-Severin cu resedinta tot la Lugoj...  Conform legislatiei de atunci mai exact din 1886 Lugojul din punct de vedere al importantei era considerat Municipiu.Administratia Districtului Lugoj , folosea un sigiliu/stema/blazon... pe care era reprezentata imaginea bisericii ortodoxe Adormirea Macii Domnului...  

        In 9 ianuarie 1882 este ales primar al Lugojului, Constantin Radulescu. Acest primar s-a remarcat prin construirea de poduri , pavarea drumurilor , iluminarea strazilor , iar in 30 ianuarie 1884 este reales in functia de primar cu viceprimarul Beyer Ferencz si 8 consilieri locali. Constantin Radulescu s-a ocupat de organizarea meseriasilor in bresle, a fost printre  cei care au infiintat Reuniunea romana de cantari si muzica si Reuniunea femeilor romane, prezidata de sotia sa, Paulina Radulescu. Cand nu a mai fost primar Constantin Radulescu a infiintat banca Lugojana in 1889. Fiica lui Constantin Radulescu, Sofia, a fost o cunoscuta scriitoare si muziciana in Lugoj si mama scriitorului Victor Vlad Delamarina, creatorul poeziei in dialect banatean.Sofiei Radulescu i se datoreaza punerea pe note a piesei "Ana Lugojana", compusa de un lautar fara stiinta de carte.

      In 1891 au loc primele indiguiri moderne ale malurilor Timisului din centrul Lugojului.

   In aceasta perioada relativ scurta 1880-1919, datorita faptului ca Lugojul era capitala unei regiuni gigant de rangul I, a doua ca marime din regatul maghiar , deci si capitalul finaciar era pe masura, Lugojul cunoaste cea mai mare dezvoltare din istoria sa moderna pe plan urban, demografic, industrial si cultural.

Dezvoltarea urbana in resedinta Lugoj....

   In aceasta perioada s-au construit o serie de constructii care dupa marimea si arhitecura aparte sunt considerate palate : Palatul Klein - 1895 din P-ta I. C. Dragan colt cu str. Somesului ; Palatul Haberehrn la sfarsitul sec. XIX, vizavi de Palatul Bejan, colt cu Str. G. Cobuc ; Palatul Vertes (fost liceu) -1896 unde la parter era farmacia Vertes ; Palatul Gaspari - 1911 ; Palatul Sf. Vasile - 1912, aceasta fiind cladirea seminarului teologic greco-catolic de pe Str. Ep. I, Balan vizavi de Eparhia greco -catolica) ; Palatul Bejan - 1901, un monument arhitectonic care inbina goticul cu secesionul vienez ; ....Palatul Justitiei - 1903 al Comitatului Caras-Severin ; Palatul Poporului - 1904 ; Palatul Administratiei Financiare a Comitatului Caras-Severin - 1905 (actula Primarie a Lugojului); Palatul Pongratz de pe str. A. Saguna; Palatul Episcopiei Reformate - 1906 (Alex. Mocioni) , Palatul Lugosi Nepbank - 1883 (actualul Muzeu de Istorie ) un adevarat monument de arhitectura ; Palatul Horger intre 1897 -inceput de sec. XX , o cladire impozanta cu doua etaje construita pentru inchiriat spatii de locuit in conditii de lux pe str. M. Eminescu ; Palatul Bancii de Stat Austro-Ungara -1912 (Oztrak magyar - Bank -azi cladirea Bcr), Palatul Milcovici - 1912 (str. M. Kogalniceanu)...si multe alte cladiri care pot fi enumarate .....scapate de bulzorele comuniste si de '' modernele buldozere '' post decembriste ...

    Apar o serie de cladiri impunatoare stil bloc de locuinte pentru inchiriat : astfel incepand cu anul 1904 pe Str. C. Coposu pana la Str. V. Braniste se construiesc o serie de 3 cladiri impunatoare (doua dintr ele cu doua etaje ) cu o arhitecura Art. Nouveau ; Cladirea cu etaj tip Turn pe Str. Oltului -inceput de sec.XX in stil Secesion maghiar, Casa cu etaj Trufwald-1912 in stil Secesion vienez  pentru inchiriat spatii de locuit aflata pe str. Oltului, Cladirea Bancii Lugojana -1889 cu etaj (din P-ta I. C. Dragan)....pe strada A. Mocioni la nr. 27 de asemnea apare o impozanta cladire cu parter pentru spatii comerciale si etaj de locuit, tot pe strada Alex. Mocioni la nr.  14 se construieste o aspectuasa cladire cu parte spatii comerciale la parter si locuinte la cele doua etaje, cladire aflata langa casa parter cu etaj  de la nr. 16 a fostului fotograf Hirsch Jozsef  construita in 1910 pe strada Traian Grozavescu sunt de asemenea trei mari constructii aparute in aceasta perioada tip bloc de locuinte (doua cu parter colt cu A. Odeanu si una cu etaj inspre N. Titulescu )   .....Casa Epstei (Bumbacul )- 1909 P-ta I. C. Dragan cu parter pentru pravalii si etaj de locuit,  Casa Dr. Neuman (str. Bucegi ) cu arhitecura Art Nouveau , parter de pravalii cu etaj de locuit, Cladirea Lojei Masonice (si sediu de Banca) cu o arhitectura aparte -1908 din P-ta I.C, Dragan.....

   Se construiesc o serie de cladiri pentru unitati de invatamant : cladirea Scolii Claustrului Surorilor Notre Dame - 1880 administrata de biserica greco-catolica (fosta scoala nr. 5 de pe Alex. Mocioni  ) ; apare o cladire pentru scoala primara - 1895 cu predare in limba germana si maghiara pe locul unei mai vechi scoli construite in 1718 , acum unde este actuala scoala A. Odeanu (scoala in trecut era administrata de biserica romana-catolica) ; Scoala gimnaziala de stat - 1896 (actualul Liceu C. Brediceanu cu mentiunea ca acesta are in curtea interioara corpuri de cladire mai vechi, primul fiind construit in 1837 in aproprierea bisericii romano-catolice, in 1900 se construieste cladirea actuala a scolii nr. 4 cu invatamant primar romanesc ( iar langa aceasta pe Str. Stefan Cel Mare se afla o scoala si mai veche -azi scoala primara),  in 1912 se construieste o unitate de invatamant cu profil tehnic-agricol (fostul Liceu Agricol)....

....In 1901-1902 se construieste renumitul Pod de Fier din centrul orasului construit de edilul local Arpad de Marsovszky si putin mai tarziu se da in folosinta al doilea Pod de Fier cu folosinta pentru calea ferata pe ruta Ilia -Deva....Apar o serie de Hoteluri -restasurante de lux pentru aceea vreme , cum ar fi Restaurantul Paun (fostul Restaurant Dinamo), in 1888 se construieste Hotelul Concordia (pe Str. V.V. De La Marina azi un corp de cladire a liceului Iulia Hasedeu) unde se tinea celebra ''Masa a Poganilor'' (C. Petrescu, C. Brediceanu, V. Braniste...frecventau acest local),

   Teatrul de Stat , actualul Teatru Traian Grozavescu se construieste in perioada 1899-1900 pe actualul Spl. Coriolan Brediceanu cu sprijinul autoritatiilor locale si centrale din perioada imperiului austro-ungar, la care a contribuit si comunitatea locala din Lugoj. Teatrul este construit in arhitectura neoclasica pe baza planului general pregatit de catre Sandor Laszlo, aceasta fiind arhitectul regal sef al comitatului cu resedinta la Lugoj . La construirea Teatrului Traian Grozavescu data fiind dificultatea proiectului pentru aceea perioada au contribuit si arhitectii regali ai comitatului cu resedinta la Lugoj ; Armin Villanyi , Karoly Elek , Mihaly Gombos, Designul interior al podelelor si scariilor din marmura a fost conceput de inginerul constructor Janos Bibet care a contribuit si cu cantitatea de marmura necesara, aceasta fiind proprietarul zacamantului de marmura de la Ruschita . nitiativa construirii actualului Teatru Traian Grozavescu a fost a lui Imre Jakabffy, fostil comite suprem de Caras-Severin cu resedinta la Lugoj , care dupa ce a reusit sa obtina terenul pentru teatru a mobilizat populatia locala, care a donat 24.000 de koroane pentru construirea teatrului....Valoarea totala a constructiei s-a ridicat la 110000 de koroane....Noul teatru va inlocui vechiul teatru construit din 1835 ....

 In 1911 se construieste abatorul ..... pe Str. Timisorii

    La sfarsitul sec. XIX se construieste cazarma Jozsef a ofiterilor honovezi din armata austro-ungara, azi sediu al Jandarmeriei de pe Strada Banatului ... in 1911 se da in folosinta spitalul comitatului (regional/judetean...) actual spitatal  Th. Andrei .....

Industria mare in resedinta Lugoj.....

         In 1900 se introduce iluminatul electric la Lugoj dupa construirea centralei electerice din  1899 (Str. Memorandulu colt cu Str. Plopilor) de catre societatea "Elin" din Viena (firma Elin exista si la ora actuala), In 1901 se construieste prima centrala telefonica a Lugojului. In 1912 se construieste cinematograful Olimpia . In aceasta perioada apar numeroase tipografii in resedinta Lugoj....si deci numeroase publicatii locale si regionale.....In 1907 apare Fabrica Textila -Del Magyarorszag, de pe actuala str. Buziasului construita de Wilhelm Auspitz & Comp. cu obiectul de activitate exploatarea industriala si comerciala a fabricii textile.....Filatura de Matase de pe actuala str. Timisorii a fost construita in 1904 si pusa in functiune in 1905 .In 1904 este data in arenda fabricantului italian F.G Paruzzo din Udine. In 1909 fabrica avea 232 de muncitori si ancrega in comitatul Caras-Severin (cu resedinta la Lugoj) 4828 de familii din 229 de localitati .Astfel administratia se ingrijea de sadirea duzilor , numai in 1909 s-au sadit 19332 de duzi in intreg comitatul .....In 1888  se construieste faimoasa fabrica de caramida J.Muschong & Comp. care treptat a acoperit cerintele de caramida si tigla din toata zona Lugoj  (nu exista o strada veche din Lugoj care sa nu aiba caramida s-au tigla Muschong)  , O statistica din 1900 arata ca doar un procent mic de 22,8 % si-au pastrat inca activitatiile agricole,  diferenta de 77,2 % fiind agrenata in activitati industriale, administrative, meserii, servicii ... 

     In 1901 apare ziarul local romanesc Drapelul avandul ca fondator pe Valeriu Braniste impreuna cu intelectuali din oras, si s-a tiparit pana in 1920. Iar in 1905 impreuna cu Drapelul se tipareste si ziarul Banatul destinat oamenilor simpli.

...In Lugoj in aceasta perioada functionau in jur de 9 tipografii.

Industria mestesugarilor in resedinta Lugoj.....

        O serie de meseriasi au ajuns la o situatie financiara buna si astfel erau printre membrii de seama ai reprezentantei Municipiului Lugoj . Prin legislatia de atunci marii platitori de impozite catre stat ,ajungeau in reprezentanta orasului prin rotatie, astfel au figurat : Johann Kammergruber -culerar, Stefan Csorba- in dom.electrotehnic,  Anton Haberern -comerciant de fierarii. , Traian Iovanescu-macelar.... Din raportul din 1912 al primarului dr. Ioan Baltescu rezulta cat de dezvoltata era si industria micilor mestesugari in Lugoj astfel sunt amintiti 962 de meseriasi (la care se adaugau si calfele). La inceput cele mai multe si profitabile meserii erau detinute de svabi , unguri ,evrei si erau: bijutieri, ceasornicari, strungari, tipografi,selar (fabricant de trasuri...) tamplari .etc. .....                                                                                                                    

...... Irion Vilmos, cu tinichigerie infiintata in 1871 pentru constructii si ornamente in cositor, tinichea si cupru, facea si vase pentru bucatarie, cazi pentru bai, etc ; Fratii Junker, maistri constructori si proprietari a unei fabrici de caramizi, fiind autorizati sa faca si devize si planuri ; Schreiber Antal, tamplar de mobile si binale; el lucreaza inca din 1866, domiciliat in jurul anului 1895 în strada Bisericii (Bucegi); Brenner Ferencz - selar, din 1870; era foarte cunoscut pentru trasurile complete pe care le facea; Schonberger Iozef, ceasornicar si bijutier; cu scoala la Karlstein, terminând cu distinctie; Gorner Janos - lacatus pentru constructii de lacatuserie fina si de serie, a făcut piesele de lacatuserie necesare podurilor de la Herculane, Cazane si Biserica Alba; din anul 1895 Bayer Josif - lacatus cu atelier propriu inca din 1864; era si electrician, instala telefoane, fantani, pompe; Bucher Gaspar - avea un atelier de fabricat trasuri pe strada Timisorii si un atelier de selarie si dogarie; Johann Ioan Puskas - pieptenar al Lugojului (primul si singurul din oras) avea atelierul si casa pe Str. I. Vidu........

Sistemul bancar in resedinta Lugoj...

Lugosi Nepbank
Lugosi Nepbank

         Pe fondul cresterii economice din resedinta Lugoj, cu precadere in perioada 1870/1880-1919 si a nevoii de capital pentru investitii  se pun bazele unui inceput sistem bancar . Acest sistem bancar se baza atat pe nevoile orasului de creditare/economisire  cat si a intregii regiuni (Comitat Caras-Severin) administrate de Lugoj . Astfel prima banca cu capital romanesc infiintata la Lugoj a fost Casa lugojeana de economii in 1870, care ulterior isi extinde activitatea si in zona Resitei. In perioada urmatoare apar o serie de banci si dintre cele cu capital romanesc lugojean amintim : Banca Carasana -1880, Banca Poporala lugojeana -1883, Banca Lugojana -1889, Banca Meseriasilor si Comerciantilor -1899, Banca Poporul -1900 (condusa de canonicul  Ioan Boros).                                                                        

     In 1902 se infiinteaza DelMagyarorszagi bank (Banca sud-ungara) cu capital ungar care a funcţionat in palatul Bejan, banca preluata ulterior de catre Banca Carasana. In 1912 (sediul actual al BCR) se infiinteaza o filiala a Bancii de Stat austro-ungare ( Oztrak magyar - Bank ).             

       Din raportul primarului de atunci dr. Ion Balteanu reiese ca in 1912 erau active urmatoare banci la Lugoj: Carasana, Banca Poporală din Lugoj, Concordia, Banca Sud-Ungară, Banca Albina, Agricola, Banca Meseriasilor, Banatul institut de credit, Banca Comerciala, Banca de Stat austro-ungara (Oztrak magyar - Bank). Statistic in 1894 in Lugoj erau 5 institutii bancare, in 1902 - 8 institutii bancare , iar in 1904 -9 institutii bancare, iar la nivelul Ungariei in domeniul bancar, regiunea administrativa a Lugojului (Comitatul Caras-Severin ) ocupa locul 8 din 81 de regiuni si resedinta Lugoj ocupa locul 10 din fostul regat maghiar . Aceasta scurta statistica arata cam la ce nivel ridicat de dezvolare era Lugojul in timp ce era resedinta regionala in aceasta perioada.... Presa vremii consemneaza in aceasta perioada un nr. insemnat la Lugoj de functionari bancari, veniti in resedinta Lugoj datorita aparitiei numeroaselor banci pentru acea vreme.....Casa Horger nou construita la inceput de sec. XX cu doua etaje de pe Str. Mihai Eminescu era inchiriata ca spatii de lux pentru locuit .....

         Econonomia Regiunii Administrative Lugoj (comitat Caras-Severin) 1880-1919 cu resedinta la Lugoj ....

       Comertul era dezvoltat si se compunea in special cu produsele comitatului si era concentrat mai mult in resedinta  Lugoj si in orasul Caransebes.    
     Industria mare din Regiunea Administrativa Lugoj era compusa din marile uzine metalurgice din Resita cu turnatorii de fonta si fier, materiale de cale ferata, componente de locomotive si vagoane, industria metalurgica din Nadrag, tunatorii si fabrici la Toplet, distilerii la Steierdof-Anina si Margina, tesaturi sistematice si filitatura de matase de la Lugoj , tesaturi Eselnita, fabrica de tigla si caramida Muschong din Lugoj , fabrica textila - Del Magyarorszag din Lugoj (in oras mai erau intre 7 si 9 fabrici textile), ... 

      Rafinarie de petrol la Tufari langa Orsova si nu in ultimul rand portul dunarean Orsova cu toata infrastructura navigabila deloc neglijabila la acea vreme.... Minele Regiunii Administrative Lugoj erau : Huila la Anina, Bocsa Montanta, Doman, Moldova -Noua si Rusca Montana. Antracit de calitate superioara la Eibental si Lupac. Lignit superior la Bozovici, Mehadia si Verendin.Fier la Ocna de Fier,Dalinesti, Dognecea, Nadrag si Rusca Montana.Arama la Moldova Noua, Sasca Montanta, Istvanfalva si Tincova.Magnetita polara la Bocsa-Montana.

     Ape minerale din statiunea balneara Baile Herculane cu izvoare de ape minerale termale (37-56 de grade) sulfuroare concetrate, cloro-sodice si iodurate, renumita in Europa de la acea vreme....

Districtul Caransebes

    Districtul Caransebes  avea resedinta in Caransebes si era in administrarea Comitatului Caras -Severin cu resedinta la Lugoj.

      Caransebes ( Karansebesch pe germana, Karansebes pe maghiara) este atestat documentar in 1290 . In Evul Mediu a fost o asezare romaneasca de granita si sediul unui important district cu privilegii. In 1325 este mentionata documentar cetatea Caransebesului avand  de-alungul timpului un puternic rol de avanpost impotriva invazilor straine. In 1658 orasul cu cetatea este ocupat de turci la fel ca si Lugojul si importanta regionala a orasului scade in aceasta perioada. In 1699 cetatea este demolata de turci.Dupa 1717-1718 odata cu ocuparea de catre habsburgi incepe o noua etapa de dezvoltare a orasului. Administratia habsburgica infiinteaza  comunitatile graniceresti, cu rol de apărare a granitei Imperiului cu turcii, iar centrul administrativ s-a stabilit la Caransebes.

     Din 1880 si odata cu desfintarea regimentelor de granita si comunitatiilor graniceresti Caransebesul este transferat in administrarea Comitatului Caras -Severin cu sediul la Lugoj .....

                   Caransebes -Palatul Philippof 

Districtul Faget

      Districtul Faget avea resedinta in Faget si era in administrarea Regiunii Lugoj (Comitatului Caras-Severin) cu resedinta la Lugoj. 

                                                          Localitatea Faget in Regiunea Lugoj la 1909 ....

     Fagetul ( Fatschet pe germana, Facsad pe maghiara) este atestat documentar odata cu cetatea la 1548 . Aceasta zona a facut parte si din Banatul de Lugoj-Caransebes cu scurte intreruperi prin ocuparea temporara a cetatii Faget de catre otomani (vezi descrierea Banatului de Lugoj-Caransebes)

Districtul Orsova 

    Districtul Orsova avea resedinta in localitatea Orsova si era in administrarea Comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj . Districtul Orsova cuprindea localitati ca Baile Herculane, Mehadia, Eselnita, Drenkova...si Insula Ada Kaleh...

Croaziera pe Dunare la inceput de sec. XX in Regiunea Administrativa Lugoj (Comitatul Caras -Severin) cu resedinta la Lugoj

      Orsova  (Orschowa pe germana, Orsova pe maghiara) este un municipiu si actualmente se afla in judetul Mehedinti a fos atestat documentar inca de pe vremea romanilor in sec. II. e.n. , aici fiind construit castrul roman Dierna care facea parte din provincia romana Dacia. In sec. X  din Evul Mediu este mentionata cetatea Orsovei  cu denumirea de Urscia si era un centru administrativ-militar al voievodatului Glad.In sec. XIV cetatea Orsovei este mentionata ca fiind o puternica cetate din piatra si un avanpost in lupta cu turcii. In 1524 este ocupata de turci. In 1688 Orsova impreuna cu cetatea este cucerita pentru o scurta perioada de armata habsburgica condusa de generalul (Feldmarschalleutnant) Friedrich von Veterani  . Generalul Friedrich von Veterani pentru a putea controla navigatia pe Dunare de vasele turcesti, fortifica pestera Piscabara care mai tarziu avea sa fie cunoscuta de pestera Veteranii. Cea mai mare parte din pestera Veteranii se afla sub apa in urma  construirii centralei de la Portile de Fier, doar o mica parte din fortificatie se mai poate vizita in prezent.  Intre 1772 - 1870 - Orsova facea parte din "Regimentul graniceresc". 

TABULA TRAIANA - vedere turistica la inceput de sec. XX de vremea Regiunii Adminstrative Lugoj.....

Vas petrolier de transport pe Dunare la Orsova in Regiunea Lugoj ( Comitatul Caras -Severin) cu resedinta la Lugoj

      Incepand cu 1830 in zona Cazanelor Dunarii , contele  Szechenyi Istvan pune bazele moderne ale unei linii de navigatie comerciale, astfel Orsova devine un insemnat punct de navigatie pe Dunare si sediul unor agentii de navigatie.De asemenea se contureaza inceputul unor circuite turistice in zona.

    De mentionat  ca incepand cu  1880, localitati ca Eselnita, Dubova, Drenkova (de langa Berzeasca) aflate pe clisura Dunarii prin subdiviziunea adminsitrativa Orsova fac parte din Regiunea Administrativa Centrala a Lugojului...

...croaziera pe Dunare  - Drenkova (... langa Berzeasca)

       1834 - 1846 - se construieste soseaua de pe malul stang al Defileului Dunarii.

      Sosea pe Defileul Dunarii la inceput de sec. XX in comitatul Caras-Severin cu resedinta la Lugoj

        Din 1880 Orsova face parte din Comitatul Caras-Severin cu resedinta la Lugoj . Orsova impreuna cu Districtul administrativ al acestuia a fost sub administrarea centrala a Lugojului . Se infiinteaza o judecatorie, pretura, notariat pentru nevoile locuitorilor din zona. 

 In perioada 1890-1896 au loc noi lucrari de regularizare a canalului navigabil al Dunarii, se infiinteaza un santier de reparatii navale, se construieste paralel portul de marfuri "Coroana" legat prin cale ferata de gara si printr-o conducta de rafinaria de petrol din zona garii.

Valea Mraconia/Braconia in 1906 -Comitatul Caras-Severin cu resedinta Lugoj 

Valea Mraconia/Braconia in  2019 cu chipul lui Decebal 

      Aici in Valea inundata a Mraconiei, parca amintind ca aceasta zona se afla odata sub administrarea centrala a  Lugojului dar si sa defineasca indetitatea daco-traca a poporului roman ,  intre 1994-2004 a fost sculptata in stanca cea mai mare statuie din Europa reprezentandul pe regele dac Decebal , opera finantata de catre marele lugojean Iosif Constantin Dragan . In 1970 Valea Marconiei a fost inundata de construirea Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie de la Portile de Fier , si accesul se face doar pe apa . Sub capul lui Decebal se afla o inscripţie In latina: "DECEBALUS REX - DRAGAN FECIT" ("Regele Decebal - făcută de Drăgan"). Lucrarile la statuie s-au facut de 12 sculptori alpinisti sub coordonarea sculptorului Florin Cotarcea. 

Podul peste Cerna -Orsova in 1909 , Comitatul Caras -Severin cu resedinta la Lugoj

Insula Ada Kaleh 

Regiunea Adminstrativa Centrala Lugoj (Comitatul Caras-Severin)

Subdivziune administrativa Orsova

Insula Ada Kaleh la inceput de sec. XX in cadrul Regiunii Lugoj (Comitatul Caras -Severin ) cu resedinta la Lugoj.....

       Districtul Orsova isi mareste suprafata in 12 mai 1913 prin ocuparea de catre fortele austro-ungare a insulei Ada Kaleh aflata pe Dunare la 3 km in aval de Orsova . S-a integrat Districtului Orsova cu denumirea de Uj Orsova care era o subdiviziune administrativa a sistemului administrativ central al Comitatului Caras -Severin cu resedinta la Lugoj. Avea o lungime de 1780 de m si o latime de 500 de m. A fost ultima posesiune otomana din zona. Insula Ada Kaleh are o istorie interesanta fiind amintita inca din antichitate Herodot. Este atesta documentar din 1430 si de atunci este cunoscuta sub denumirea Ada Kaleh ( fortareata). Insula avea o importanta strategica deosebita si aici in 1689 Imperiul Habsburgic a construit o fortareata de catre generalul Veteranii dupa alungarea turcilor . Iar intre 1718-1739 se construieste o fortareata de tip vauban de caramida cu colturi din piatra slefuita, cu bastione, cazemate , bastioane si tuneluri subterane de comunicare intre fortificatii...

Bazar Insula Ada Kaleh

    Sub stapanirea habsburgica este cunoscuta si sub denumirea de insula Carolina....Prin Tratatul de Pace de la Belgrad din 1739 insula este cedata Turciei. Prin pacea de la Berlin din 1878 insula ramane in stapanire otomana dar sub administrare austro-ungara cu un statut special. Pe insula ca administratie era un primar , judecator si un preot musulman. In 12 mai 1913 este ocupata fizic de armata Austro-Ungara pana in 1920 si integrata sistemului administrativ al Comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj . Populatia pana in 600 de persoane era in majoritate de origine turca.

Moschee pe Insula Ada Kaleh (fosta biserica/manastire -catolica) 

     Datorita autenticitatii, farmecului aparte a insulei privind obiceiurile locuitorilor turci , ramase neschimbate de sute de ani , a  porturturilor populare turcesti, a casele turcesti unicat construite pe vechea fortareata vauban si in interiorul ei, a strazilor inguste cu cafenele , a bazarului, comertului localnicilor (cu tot felul de dulceguri turcesti, tutun, cafea turceasca...etc.) , inca de pe vremea Comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj , insula Ada Kaleh a fost integrata unui traseu turistic atragand numerosi vizitatori din intreaga lume, impreuna cu zona Orsovei (Cazane , Clisura Dunarii, Pestera Veteranii, Baile Herculane, Mehadia ...) asa cum rezulta in vechile vederi de inceput de sec . XX din timpul ocupatiei austro-ungare.  In 24 iulie 1923 in urma tratatului de pace de la Lausanne  insula este alipita Romaniei, ..... va ramane tot sub administrarea centrala  a Lugojului...

        Dupa construirea Sistemului Hidroenergetic si de Navigaţie de la Potţile de Fier I in anul 1970, Insula Ada-Kaleh a fost dinamitata si a ajuns sub apele Dunarii, iar cetatea a fost mutată pe Insula Simian fiind o copie nereusita a sistemului comunist . Astfel farmecul de odinioara a Insulei Ada Kaleh a disparut ....Locuitorii turci au plecat in mare parte in Turcia , o mica parte in Orsova, iar o parte s-a stabilit in judetul Constanta (judet cu importanta minoritatate turca...).  

Baile Herculane

Regiunea Adminstrativa Centrala Lugoj (Comitatul Caras-Severin)

Subdivziune administrativa Orsova

     Baile Herculane din Districtul Orsova (  Herkulesbad - pe germana, Herkulesfürdő - pe maghiara, Aqua Herculis- pe latina) a fost un oras din Comitatul Caras-Severin cu resedinta la Lugoj si facea parte din subdiviziunea administrativa a Districtului Orsovei.  Atestarea documentara a statiunii dateaza de pe vremea romanilor din anul 153 d.Hr., fapt consemnat intr-o tabula votiva din bai. Romanii au construit aici temple, bai, monumente si statui, inchinate zeilor Hercules, Esculap si Higeea. 

      Incepand cu  1736 generalul Andreeas Hamilton , guvernator al Banatului din partea imperiului habsburgic recladeste statiunea . Baile Herculane au facut parte din structura administrativa si militara austriaca din zona de granita a Banatului pana la desfinatrea sa in 1872 . In aceasta perioada au fost construite o serie de hoteluri impunatoare si pavilione in stil baroc . 

       In 1865 se construieste hotelul imparatului austriac Franz Iosef, devenit dupa unirea cu Romania Hotelul Decebal. 

                                                                                                               Hotelul Franz Iosef/ Decebal 

     In 1852 imparatul Austriei considera Baile Herculane ca fiind "cea mai frumoasa statiune de pe continent" ....

    Statiunea este vizitata de imparatul Iosif al II-lea, imparatul Francisc I si imparateasa Carolina, imparatul Franz Iosef si imparateasa Elisabeta.

    In 1880 Baile Herculane intra in componenta Comitatului Caras -Severin cu resedinta la Lugoj prin subdiviziunea administrativa a Orsovei , fiind  o emblema a Regiunii Administrative Lugoj. 

Herculane
Herculane


Mehadia  

Regiunea Adminstrativa Centrala Lugoj (Comitatul Caras-Severin)

Subdiviziune administrativa Orsova

Orasul  Mehadia in 1907 in cadrul Regiunii Lugoj .....

Mehadia
Mehadia

        Mehadia din Districtul administrativ Orsova este mentionata inca de pe vremea romanilor si aflata la jumatatea asezarilor antice Drobeta si Tibiscum , numele localitatii provine de la cuvintele latinesti ,, ad mediam " care inseamna la jumatate. Aici in apropriere se afla chiar un castru roman. In apropiere se afla si cetatea feudala construita in sec. XIII de familia nobiliara Gutkeled care impreuna cu armata din cetatiile Caransebes si Lugoj a a vut un rol de aparare a granitelor regatului maghiar. Pana la la mijlocul sec. XIV a fost sediul unui important district romanesc. In prima jumatate a sec. XV a fost sediul cavalerilor teutoni adusi de regele Sigismund de Luxemburg.

     A fost folosita si de Iancu de Hunedoara in lupta cu turcii. Cetatea a fost cucerita de otomani in 1551 . Dupa anul 1551 a mai facut parte pentru perioade scurte de timp si din Banatul de Lugoj-Caransebes (vezi descrierea Banatului de Lugoj-Caransebes). In timpul celui de-al treilea razboi austro-turc din 1738 a fost distrusa definitiv.

     Mehadia dupa alungarea definitiva a turcilor in anul 1778  zona a facut parte din structura administrativa si militara austriaca din zona de granita a Banatului pana la desfinatrea sa in 1872.

   Din 1880 Mehadia a facut parte din Comitatul Caras-Severin cu resedinta la Lugoj fiind integrata subdiviziunii administrative Orsova.

Mehadia la sfarsit de sec. XIX

...Regiunea Administrativa Lugoj sex. XIX-XX

   Districtul Oravita avea resedinta in localitatea Oravita si era in administrararea Comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj.

 

     Localitatea Oravita (Deutsch-Orawitz- pe germana, Oravicabanya - pe maghiara, Oravice -ceha) este atestata documentar cu acest nume din 1697 in Conscriptia lui Marsigli . In perioda evului mediu este amintita subt diverse denumiri Arva, Haram, Chery sau Orovcakk. Este cunoscuta inca de vremea romanilor prin minele de exploatare , in special a minereului aurifer.  O prezentare frumoasa a orasului Orsova, una dintre cele mai profesionale la ora actuala din zona geografica a Banatului Montan..  aici https://oravita.ro

       Zona este renumita  pentru numeroase obiective istorice si turistice printre care amintim :

      Turnul Gladiferi de la Gradinari  care a apatinut unei vechi fortificati militare ale  Enigmaticii gladiferi ai Banatului cărăşan. In Banat activa o ramificatie a Ordinului Teuton, Ordinul Cavalerilor Gladiferi, cu ascendenţa membrilor uniunii acestor gladiferi în "unitatile" speciale crestine din vremea voievodului roman Glad, Gladius, Claudius, Cladius, Clodius. In 1234, gladiferii din tinutul carasan mai sunt la datorie, In preajma cetatii Caraşova dar nu excludem prezenţa lor în cetăţile Iladia, Mehadia, Urscia, Horom, Haram. https://oravita.ro/turnul-cavalerilor-gladiferi/

   Podul Turcilor de la Gradinari , monument istoric construit in sec . XVI si refacut in sec. XVIII .

  Castrul roman Arcidava in localitatea Varadia de langa Oravita

Cetatea Socolari/Ilidia La Ilidia, s-au descoperit monede de bronz din vremea lui Manuil I Comnen (1143-1180). Ilidia in evul mediu era sediu unui important district romanesc privilegiat , unul din cele opt districte romanestti printre care era si Lugojul (vezi Districtul Lugoj in evul mediu).....in 1731 se refortifica, prin Carol VI si fiica lui, Imparateasa Maria Theresia, aceasta apeland la schitele arhitectului ei favorit, Niccolo Pecassi, lucrarile se bazau deja pe trei din cele cinci turnuri in stare foarte buna si zidul de legatura intre cele doua terase ale sitului. Cetatea Socolari/Ilidia si-a pastrat rolul strategic pana tarziu, la anii 1835-1840, cand pastreaza doar statutul de depozit al prafului de pusca si al arsenalului comitatului, rezerva de arme si alte echipamente necesare pentru perioadele de conflicte militare ale imperiului.

Teatrul Vechi -Mihai Eminescu contruit in 1817 in stilul baroc , este cel mai vechi teatru din tara .

Calea Ferata dintre  Oravita si Anina gasim cea mai veche cale ferata montana din Sud-Estul Europei, o minunatie tehnică care strabate un peisaj mirific. Construita intr-o regiune montana, linia este in întregul ei un monument arhitectonic . 

Farmacia montanistică 1763 - o farmacie pentru "Bruderlade" e atestata documentar In zona Oravitei, centru administrativ-economic al Banatului Montanistic. Intr-o cladire veche, la nr. 337, (azi, coordonate de monument istoric 11-B-248) funcţiona "farmacia de mana" a spiterului Winter. 1790 - un farmacist, Lederer, solicita Directiei Montanistice un sediu pentru a amenaja o "Berg Apotheke"..... "Bruderlade"....https://oravita.ro/farmacia-muzeu-knoblauch/

    In 1880 Districtul Oravita este integrat administratiei centrale a Regiunii Administrative  Lugoj numita Comitatul Caras -Severin cu resedinta la Lugoj .De mentionat ca subdiviziunea admin. a Oravitei a tinut de administratia centrala a Lugojului inca din 1780 (mai putin zona de granita) si din 1880 cu o suprafata marita prin desfintarea administratiei de granita pana in 1926... 

       Districtul Bega avea resedinta in localitatea Balint si era in administrarea Comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj .

....Regiunea  Administrativa Lugoj in sec. XIX-XX.....

     Districtul Bocsa avea resedinta in localitatea Bocsa si era in administrarea Comitatului Caras - Severin cu resdinta la Lugoj.

  Districtul Bozovici (in trecut fostul District Almaj si subordonat Banatului de Lugoj...)  avea resedinta in localitatea Bozovici si era in administrarea Comitatului Caras - Severin cu resedinta la Lugoj.

   Districtul Timis avea resedinta in localitatea Sacu si era in administrarea Comitatului Caras -Severin cu resedinta la Lugoj. Localitatea Sacu este atesata documentar in 1548 cu numele Zaak si in prezenta face parte din actualul  judet Caras -Severin. 

    Districtul Teregova avea resedinta in localitatea Teregova si era in administrarea Comitatului Caras- Severin cu resedinta la Lugoj . 

     Districtul Mures avea resedinta in localitatea Birchis si era in administrarea Comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj.

Castelul lui Alexandru Mocioni din Birchis de pe vremea Regiunii Lugoj .....

BIRCHIS
BIRCHIS

        Birchis ( Marosberkes pe maghiara) este o comuna din actualul judet Arad si a facut parte din Comitatul Caras-Severin cu sediul la Lugoj. Localitatea este atestata documentar de la 1596. La Birchis se afla Castelui lui Alexandru Mocioni om politic roman, deputat in mai multe legislaturi in Camera Parlamentului de la Budapesta, construit in stilul neogotic . La acest castel Alexandru Mocioni a fost vizitat de diferite personalitati ale vremii printre care si celebrul lugojean  si publicist Valeriu Braniste unde au avut loc consfatuiri privind cauza romanilor in vechea administratie austro-ungara. In 1918 castelul fiind nelocuit la acea data  a avut o soarta nu tocmai placuta , a fost incendiata si de atunci nu a mai fost refacuta niciodata. De mentionat ca in 28 februarie 1869, Alexandru Mocioni a fost ales  din partea circunmscriptiei Lugoj ca reprezentant in Parlamentul de la Budapesta , unde a sustinut cauza romanilor prin diferite proiecte legislative. In ziua de astazi Lugojul are denumirea unei strazi de Al. Mocioni (Andrei Mocioni var. eronata...) din anul 1990 dupa numele acestui mare patriot al romanilor.

Regiunea Lugoj inceput de sec. XIX-XX.....

     Districtul Resita avea resedinta in localitatea Resita si era in administrarea Comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj.

    Localitatea Resita este atestata documentar in sec. XV cu numele de  Rechyoka si Rechycha. In 1690-1700 apartinea de Districtul Bocsei . In 1717 este mentionata sub numele de Retziza sub administratia habsburgica. Pe 3 iulie 1771 administratia austriaca pune bazele celui mai vechi si important centru metalurgic din Europa. Astfel i-au naste doua locaslitati :Resita Romana (Reschiza Kamerala sau Olah Resitza) si Resita Montana (Eisenwerk Reschitza, Nemet Reschitza sau Resiczbanya). Uzinele au fost amplasate in Resita Montana, locuita la inceput de carbunari romani,  apoi in 1776, au fost colonizate 70 de familii germane originare din Stiria, Carinthia si Austria de Sus, iar intre 1782 - 1787 cu familii germane din regiunea Rinului......

Prima locomotiva construita pe teritoriul actual al Romaniei a fost la Resita in 1872 proiectul lui John Haswel sub denumirea de Resicza 2

  In 1880 Districtul administrativ al Resitei este inglobat in Regiunea Centrala Administrativa a Lugojului numita Comitatul Caras-Severin cu resedinta la Lugoj.

        Districtul Jam avea resedinta in localitatea Jam si era in administrarea Comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj. Cunoscuta pentru locurile "Castel" si " Pripor"....Azi localitate in jud. Caras-Severin...

   Districtul Moldova avea resedinta in localitatea Modova (Moldova Noua) si era in administrarea Comitatului Caras-Severin cu resedinta la Lugoj.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți