Lugosher District

DISTRICTUL LUGOJ 1716-1778, 1850-1860

.....cu administratia habsburgica in resedinta Lugoj


    In anul 1716 are loc un nou razboi dintre Imperiul Habsburgic si Imperiul Otoman.Razboiul se sfarseste prin infrangerea turcilor de catre printul Eugen de Savoia comandantul trupelor imperiale ale Imperiului Habsburgic. Prin pacea de la Passarowitz din 1718 intreg teritoriul de la sud de Mures pana la Dunare cuprinzand intreg Banatul Istoric trece in stapanirea habsburgica. Guvernarea civila si militara a fost incredintata generalului conte Florimund Claudius Mercy , de catre printul Eugen de Savoia, presedintele Consiliului Aulic de Razboi.  Administratia habsburgica a reusit sa introduca ordinea si disciplina in Banat. La inceput a fost o administratie militara completata cu cea civila iar din 1751 a fost o administratie civila.  

Administratia habsburgica in Banat.......

      Odata cu ocuparea Banatului imperialii au transformat provincia in proprietatea imparatului, nobilimea pierzand orice speranta ca ar putea intra in posesia pamantului cum era inainte de 1658. Pamantul a fost distribuit taranilor cu drept de folosinta, de obicei pe un an de zile, impartirea loturilor urmand sa se faca prin intermediul administratiilor districtuale . Doar la nivelul localitatiilor mici (sate ) s-a pastrat administratia romaneasca condusa de cnezi si care erau o legatura cu administratia imperiala din districte.

 Claudius Florimond Mercy guvernatorul Administratiei Camerale a Banatului intre 1716-1734

       In 1716 se infinteaza  "Administratia Tarii Banatului" (Banater-Landes Administration), care avea sa se ocupe de acum incolo de realizarea infrastructurii administrative si institutionale, in calitate de for superior al administraţiei imperiale provinciale. Dupa numai doi ani de administratie austriaca are loc o noua reforma in 1718 si se infiinteaza Administratia Imperiala a Tarii Banatului" (Kaiserliche Banater Landes-Administration) care avea sa se ocupe de realizarea infrastructurii administrative si institutionale in calitate de for superior.

DISTRICTUL LUGOJ 1716-1778 cu resedinta la Lugoj

Lugosher District  1716-1778 


       Se hotareste in 1718 reinfintarea a o parte din vechile districte romanesti impartite la randul lor in cercuri, unele cunoscute si in epoca medievala printre care si Districul Lugoj cu resedinta in orasul Lugoj,  dar sub o forma noua si moderna de administrare specifica in acea perioada in Europa Occidentala, luand sfarsit epoca feudala de administrare, cu mentiunea ca la nivel de localitati mici (sate ) s-a pastrat forma romaneasca de organizare, institutia cneziala.    

       Districtul Lugoj cu denumirea oficiala de Lugoscher District cu resedinta la Lugoj a avut in perioada 1716-1780 in mod constant intre 90 si 100 localitati. A fost un district extins, ca urmare a alipirii in 1720 a districtului Faget. A avut mereu cel putin patru cercuri (subdiviziuni administrative in cadrul districutului cu denumirea pe germana de Kreise ) ; Lugoj, Lunca , Faget si Sarazani si o perioada la inceptul formarii districtului Lugoj au  fost si cercurile Lipova si Caransebes.

     Districtul Lugoj era condus de un oficiu administrativ de district (Distriktverwalteramt), condus de un administrator districtual (Distriktverwalter). Acesta era ajutat de mai multi subadministratori (Distriktunterverwalter) in functie de marimea districtului, precum si de un perceptor, un controlor, un grefier si un practicant. Cercurile de administratie erau conduse de juzii cercuali. Datorita situarii lui la marginea zonei de conflict militar, este introdus mai intai sub administratie militara iar din 1751 trece sub autoritate civila. Primul Comandant sef al Districtului Lugoj a fost generalul-feldmaresal locotenent Conte de Wiard.

  

  Cercul administrativ al Lugojului (subdivziune administrativa) din cadrul Districtului Lugoj avea 24 de localitati din cadrul Districtului Lugoj si se extindea la vest de oras, de-a lungul Timisului pana aproape de Racovita, si pe versantul nordic al Dealurilor Sacosului, pana la Sacosu Mare, respectiv la nord, pana la Bega, intre Nevrincea si Chizatau. Aici puteti accesa 6 harti ale Cercului Lugoj  din Districtul Lugoj cuprinzand o parte din localitati in anul 1772: 

Harta cu localitatiile Sacosu Mare, Silagi
Harta cu localitatiile Gavojdia, Lugojel, Stiuca, V. V. De la Marina
Harta cu localitatiile Barna, Criciova, Fardea, Gavojdia, Lugoj, Nadrag
Harta cu localitatiile Boldur , Buzias, , Ohaba Forgaci, Racovita
Harta cu localitatiile Barna, Fardea, Tapia, Traian Vuia
Harta cu localitatiile Belint , Boldur, Costeiu, Darova, Lugoj

District Lugoj -Cerc Lugoj

      La Lugoj primii colonisti s-au stabilit intre 1716-1717 si proveneau din randul soldatiilor, veteranilor , invalizilor de razboi, furnizori de servici si materiale ai administratiei imperiale.

     In anul 1718 urmeaza un al doilea val de colonisti austrieci , care erau meseriasi veniti din Viena pentru construirea casei camerale , cazarmi, magazii...necesare noi administratii, iar intre 1722-1725 si 1735-1736 alte valuri de colonisti proveniti din Europa de Vest.Colonistii au fost asezati de catre administratia habsburgica pe malul stang al raului Timis, formand o noua localitate numita Lugojul German (Deutsch-Lugosch) cu administratie proprie , fiind si sediul unui mic district local numit Stadtteil Deutsch-Lugosch.   

     Colonistii sunt cunoscuti sub numele de svabi dar ei erau din mai multe zone ale Europei de Vest cum ar fi de pe malul stang al Rinului, Elvetia, Alsacia, Lorena, Luxemburg ,Palatinat. Din Austria colonistii veneau din Stiria (Steiermark) regiunea Suabia (Schwaben) din vestul Bavariei si Württemberg . 

barcile colonistiilor (Ulmer Schachteln) pe Dunare

      Unul dintre orasele unde de unde erau transportati era orasul svab Ulm de unde erau transportati cu barci speciale de transport (Ulmer Schachteln) pe Dunare pana la Belgrad de unde plecau pe jos s-au cu carutele pana la destinatie.

venirea svabilor.....

     Colonistii au beneficiat de facilitati si ajutor din partea Administratiei imperiale ca sa isi intocmeasca propriile gospodarii, ateliere de meserii, mici pravalii...etc. Au fost asejati pe malul stang al Timisului formand noua localitate numita Lugojul German si au avut un efect civilizator decisiv in zona .

    Astfel a fost posibilă dezvoltarea unui model de civilizaţie europeană moderna, cu dese fenomene de aculturatie. Fiind buni mestesugari, germanii au dezvoltat industria ,comertul, au adus portul lor traditional, obiceiurile, arhitectura si au cladit o copie a locurilor natale din Europa Occidentala  . 

     In aceasta perioada s-au desfasurat ample lucrari de indiguire, asanare şi canalizare(vezi canalul Bega...) , care pe langa extinderea suprafetei agricole au avut ca rezultat si diminuarea drastica a incidentei malariei.

     Pentru administrarea districtului Lugoj in 2 octombrie 1719 , tinand cont ca era o zona de granita din aproprierea Turciei , administratia austriaca a  Banatului trimite la Lugoj pentru asigurarea ordinei si pazei regimentul Bayreitisch , iar in 6 octombrie 1719 regimentul Alt-Lothringisch . 

     In 1724 se mentioneaza soldati din celebrul regimentul al lui Veterani, iar in 1725 erau la Lugoj trei regimente Mercy. 

   

In 1719 administrator civil al districtului Lugoj cu sediul la Lugoj este amintit Petru Slavici,  la 2 mai 1721 administrator era Hofman Lorenz  , iar din 1725 este amintit Stefan Racz  de Mehadia (vechi nobil local). 

 

In 13 aprilie 1740 era semnalat la Lugoj regimentul austriac Marollisch .

     In anul 1777 pe timpul imparatului Iosif al II-lea al Imperiului Habsburgic are loc o noua reforma administrativa a Banatului sub guvernatorul  Iosif de Brigido . Se inlocuiesc districtele existente cu 4 mari cercuri printre care si Cercul Lugoj cu resedinta la Lugoj care includea fostele districte din zona estica. 

    Reforma din 1777 nu a mai apucat sa isi arate eficienta pentru ca in 1 februarie 1778 imparateasa Maria Tereza a incorporat Banatul la Ungaria sub numele districtus Temessiensis cu exceptia regimentelor graniceresti banatene, care au ramas sub administratie militara imperiala habsburgica.

     In perioada de administratie austriaca , au inceput sa se construiasca prima serie de cladiri impunatoare cu rol adminstrativ, religios, educativ, industrial, si altele pe care Lugojul si Districtul Lugoj avea sa o cunoasca sub administratia austriaca.De asemena au loc o serie de lucrari edilitare cum ar fi canale de navigatie (canalul Bega) , asanari de terenuri mlastinoase si redate agriculturii , se construiesc o serie de poduri .... 

        Dintre cladirile ramase in picioare si care se mai pot vedea si astazi chiar daca unele nu intr-o stare prea buna sunt: Cazarma cavaleriei construita in 1742 in stilul barocului tarziu, Hanul Zur Post construit in 1726 , Biserica Romano-Catolica cu claustrul manastirii construita in 1733 , Biserica Ortodoxa in 1766, prima scoala romaneasca (actuala scoala nr. 3) construita in 1770 , reconstruirea vechii biserici ortodoxe in 1726 din care azi a ramas celebrul turn Sf. Nicolae. Cladiriile au fost cu mult mai multe dar datorita '' progresului'' si a faptului ca nu a existat o mentalitate de conservare a istoriei orasului Lugoj au disparut.

   ....Dintre cele industriale conform celebrului istoric Heinrich Lay a fost construirea la Lugoj a unei fabrici de bere la inceputul sec. XVIII , fiind prima fabrica industriala a Lugojului (exceptand morile...). In prezent date certe sunt despre cea din 1752, dar se pare ca era si o fabrica mai veche ca aceasta, aspect ca ar trebui documentat, cu atat mai mult daca este mentionat de istoricul Heirinch Lay. In Lugoj fiind cantonate importante trupe imperiale , fabrica la inceput a deservit probabil acesteia , (in acest sens fiind si un ordin militar al comandantului Banatului...) stiut fiind faptul ca era o problema in zona cu epidemiile create de zonele mlastinoase....printre care se numara si Lugojul.

      Prin scrisorile 4 si 6 din aprilie 1717 de catre generalul Conte de Mercy si generalul locotenent Conte de Wiard -Comandant sef al Districtului Lugoj se mentioneaza dreptul Lugojului Roman (Walachisch -Lugosch) de a tine targuri saptamanale inca din cele mai vechi timpuri . (care probabil se tineau in actuala P-ta I.C, Dragan care avut si denumirea de Markplatz -P-ta Targului in timpul administratiei austriece ....)

     De asemenea apar si primele cladiri particulare de conditie mai buna, cu arhitecura occidentala de la acea vreme sub influenata adminstratiei austriece , semn al bunastarii locuitorilor din Lugoj si dezvoltarii orasului din acea perioada. Dovada este ca Districtul Lugoj cu resedinta la Lugoj se situa intre locurile 3 si 5 din totalul districtelor de 11 din Banatul istoric in privinta bazei de impunere a impozitelor si taxelor din perioada 1716-1780. 

       Cercul Faget cu resedinta la Faget avea 27 de localitati si ii corespundea bazinul superior al raului Bega, amonte de Rachita, mai ales pe versantii nordici ai Muntilor Poiana Rusca. Aici puteti accesa harta Cercului Faget din Districtul Lugoj

     Cercul Lunca cu resedinta la Topolovatu Mare avea 24 de localitati si includea toate asezarile de pe malul drept al Begai, de la Rachita pana la Topolovatu Mare, urcand si pe unii afluenti ai Begai, in Dealurile Lipovei. De mentionat ca Cercul Lunca nu are nimic de a face cu localitatea Luncani , care de altfel era tot in Districtul Lugoj.  Aici puteti accesa harta Cercului Lunca .

        Cercul Sarazani era situat in vestul Districtului cu resedinta la Sarazani avea 16 localitati , incluzand satele de pe vaile Sarazului si Surducului, afluenti de stanga ai Begai. Aici puteti accesa harta Cercului Sarazani.

Districtul Lugoj  1850-1860 cu resedinta la Lugoj

Districtul Lugoj se reinfinteaza in aceasta perioada in cadrul  Voivodatului Serbiei si Banatului Timisan.


Lughoser District  1850-1860

       Dupa revolutia de la 1848 din Banat si Transilvania soldata cu infragerea armatelor revolutionare romane si maghiare de catre armata imperiala habsburgica are loc o schimbare majora a structurilor administrative cu o administrare imperiala austriaca neoabsolitista.

Districtul Lugoj 1850-1860 cu resedinta la Lugoj

     

In anul 1851 se infiintiaza o noua provincie Voivodina Sarbeasca si Banatul Timisan rezultata din unirea celor doua provincii prin decrect imperial prin care localitatea Lugoj numai are denumirea de targ ci devine oras comform legiilor imperiale.

      Constituirea acestei provincii (Voivodina Sarbească şi Banatul Timisan ) a dus la desfintarea Comitatului Caras care era inglobat regatului ungar si reinfintarea Districtului Lugoj cu trecerea sub autoritatea austriaca care va avea resedinta tot la Lugoj. Districtul Lugoj in linii mari isi pastreaza aceasi suprafata cu a fostului Comitat Caras din 1780-1850 , modificarii survenind doar la administratiile de rang inferior adica in Cercurile administrative. 

     In perioada 1843-1859 era construit sediul administrativ regional al Lugojui (prefectura Lugojului) un simbol al orasului Lugoj . In 1854 in actuala P-ta I.C. Dragan este construita Biserica Greco-Catolica. In 1853 este construita Eparhia Greco-Catolica de pe actuala str. Ep. I. Balan.Se deschide prima tipografie in 1852 si in 1853 apare ziarul de limba germana Lugoscher Anzeiger  fiind primul ziar din Lugoj.

Ziarul Lugoser Anzeiger aparut la Lugoj in 1853 si apoi in 1858  În 1852, Karl Traunfelner, tipograf din Austria Inferioară, angajat la tipografia de stat cezaro-craiasca din Timisoara, a solicitat si a obtinut aprobarea de a deschide o tipografie in Lugoj. In cadrul acestei tipografii a fost tiparit incepand cu 1853 ziarul "Lugoser Anzeiger". Initial, acesta a fost un ziar apolitic de informatie, care cuprindea informatii si inserate, orizontul sau tematic fiind largit ulterior. Ziarul avea un numar de 4 pagini si putea fi obtinut doar pe baza prenumeratiei. Datorita numarului redus de cititori si a decesului lui Traunfelner, ziarul si-a incetat aparitia la 10 decembrie 1853 . Conducerea tipografiei a fost preluata de catre Johann Wentzely, care s-a casatorit cu vaduva lui Traunfelner si incepand cu 5 mai 1858 a editat din nou "Lugoser Anzeiger". Acesta nu constituia insa continuarea ziarului aparut un 1853, ci urma să fie, conform subtitlului sau, un "ziar pentru beletristica, industrie si comert". Publicatia avea o aparitie saptamanala, un volum de 4-8 pagini si un tiraj de aproximativ 300 de exemplare. In 6 iulie 1861 publicatia si-a schimbat numele in "Krassoer Zeitung", oglindind astfel schimbarile petrecute la nivel administrativ in 1860. Aceasta schimbare nu a afectat insa  orientarea si raspandirea buna de care s-a bucurat la nivel local. Din 1881, odata cu fuziunea comitatelor Caras si Severin, ziarul a purtat titlul de "Krassó-Szörenyer Zeitung" pana la incetarea aparitiei sale -ANALELE BANATULUI, S.N., ARHEOLOGIE - ISTORIE, XIX, 2011 -Ciprian Glavan.

Ziarul german Krassoer Zeitung  

    In 1851 Districtul Lugoj cu resedinta in orasul Lugoj avea in subordine urmatoarele Cercuri administrative:Cercul Lugoj, Cercul Faget, Cercul Bocsa, Cercul Bega si Cercul Oravita. In anul 1858 resedinta Lugoj avea conform recensamantului o populatia de 10565 de locuitori.

     Cercul Lugoj din cadrul Districtului Lugoj isi mareste suprafata prin inglobarea fostului cerc Bulci si a satelor Dezesti , Farliug si Valea Mare .

      Perioada neoabsolutistă se sfarseste odata cu Diploma imperiala din 20 octombrie 1860 prin care Voivodina Sarbească si Banatul Timişan" este anexată Ungariei si astfel se revine la forma de organizare inainte de revolutia de la 1848 prin care se reinfinteaza Comitatul Caras cu resedinta la Lugoj dar cu pastrarea Cercurilor din perioada Districtului Lugoj din 1851-1860.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți