Valachorum kneziorum districtus Lugas

DISTRICTUL LUGOJ-1369-1526

cu resedinta la Lugoj...

        Districtul Lugoj ( Valachorum kneziorum districtus Lugas -pe latina)  este atestat documentar in anul 1369 (posesie ) cu sediul districtual in Lugoj si se afla pe valea mijlocie a raului Bega si valea Timisului. Se invecina, la nord, cu districtele neprivilegiate Sudrias, Jupani, Manastur, Fardea, Faget, Bujor, Marginea, Icus si Hodos, la vest cu districtele Bel si Chery, la sud cu districtul Comiat (actualul Firliug..), iar la sud-est cu districtul Caransebes. Localitatea Lugoj este atestata documentar in 1334, iar in anul 1376 este mentionata documentar cetatea Lugojului cu castelanul Nicolae Garai si in 1386 ca fiind cetate-regala.                                                                                                                                      

    Districtul Lugoj in anul 1369 administra intre 15-24 de localitati (sate, targuri,cetati...) iar sediul era cetatea Lugojului numita Lugas /castrum Lugas. Era un district romanesc condus in mare parte de nobilimea locala si cu privilegii acordate de autoritatea regala ungara de origine occidentala (Epoca Angevinilor...) pentru merite militare pe campul de lupta si rol de aparare a granitei regatului ungar . Districtul Lugoj privilegiat se subordona direct regelui , prin castelanul cetatii Lugoj (loc. Lugoj avand den. de cetate, cetate-regeasca,targ -cetate, oras-cetate, oras...etc.).

     Denumirea de district la sfarsitul sec. XIV si inceputul sec. XV alterneaza cu denumirea de comitat (Comitatus Lugas) 1390 si provincie (provincia) 1391 si 1419 dar denumirea cea mai frecventa era de district. In anul 1470 este amintit sub titulatura de scaun ( sedes) , adica avea dreptul la judecata proprie locala.Districtul este esalonul administrativ intermediar dintre o  localitate si comitatul care administra mai multe districte.Adunarea generala a districtului era formata din nobilimea locala si cnezi . Cnezii erau conducatori locali de localitati mai mici (sate).

...adunare nobiliara de judecata

    In 1389 un corp de armata din districtul Lugoj participa la batalia de la Kosovopollie sub comanda comandatului cetatii Lugoj Nicolae Garai.

       Incepand cu anul 1396 dupa victoria Imperiului Otoman de la Nicopole,  turci trec Dunarea si fac prima incursiune in Banat. Au trecut si prin Lugoj si au  pustiit si jefuit zona...Incepand cu acest an atacurile turcilor vor fi frecvente.

      Incepand cu secolele XV-XVI, ca urmare a dezvoltarii economice si a faptului ca  Lugojul era centru regional de district avea intre 3000-3500 locuitori. O cifra importanta pentru aceasta perioada, daca tinem cont ca orase ca actuala resedinta de judet avea intre 4000-4500 de locuitori , ce arata importanta centrului regional in dezvoltarea unei localitati ....

   La 1428 e amintita o vama  pentru administrarea darii la Lugoj.  

...districtul Lugoj in epoca Huniazilor....

Iancu de Hunedoara
Iancu de Hunedoara

Iancu de Hunedoara (1387-1456) a ocupat consecutiv funcțiile de ban de Severin (1438-1441), de voievod al Transilvaniei (1441-1446), de guvernator (1446-1453) și de capităn general al regatului (1453-1456).

      Intre 1441-1446 districtul impreuna cu cetatea Lugojului trec in posesia  voivedului de Transilvania, Iancu de Hunedoara devenit ulterior guvernator si regent al Ungariei.

     In anul 1446 districtului Lugoj ca centru de domeniu regal avea in posesie 17 sate .

    In 1452 sunt amintiti din Districtul Lugoj  ca reprezentanti la scaunul de judecata nobilii: Petru Fodor de Serked, Petru Dobrota de Zepmezew, Stefan Sisman de Buzias si Nicolae Vizes de Zaldobagh.

      In data de 29 august 1457 pentru contributia militara a districtului Lugoj  la efortul general in lupta cu turcii, primeste o diploma cu insemnate privilegii acordata de regele Ladislau al V-lea Postumul care intregesc privilegiile acordate anterior de regii de origine occidentala ai regatului ungar. Aceasta diploma precizeaza printre altele imposibilitatea donatiilor regale de posesiuni pe seama unor straini cu excepţia celor pe care obstea districtuala ii va considera indreptati . Din punct de vedere juridic, nobilii si cnezii si ceilalti romani (universorum nobilium et keneziorum ac ceterorum walachorum) sunt supusi doar comitelui local.

    Diploma de privilegii este de o mare importanta si arata influenta Districtului Lugoj in zona , iar privilegiile sunt comparabile cu cele din Transilvania date de regii unguri sasilor si secuilor pentru apararea granitelor regatului ....

....Ladislau al V-lea Postumul a fost rege al Ungariei intre 1453-1457 aparnitator al familiei nobiliare Casa de Habsburg

Matia Corvin
Matia Corvin

Matia Corvin/Mathias Korvin rege al Ungariei (n, 1443 Cluj - d. 1490 Viena) cu origini romanesti , a fost unul dintre cei mai mari regi al acestui regat..

...blazonul familiei nobiliare a Huniazilor.

          In anul 1463 districtul Lugoj trece in posesia voievodului de Transilvania, Ioan Pongratz de Dindeleag de la regele Matia Corvin (fiul lui Iancu de Hunedoara)  datorita victoriei asupra comandantului turc Alibeg care a pustiit in acel an Banatul. Cronicarul Bonfiniu de la Curtea regeului Matia Corvin consemna un aspect al Districtului Lugoj ''...aproape toti locuitorii sunt osteni calare dedati slujbei ostasesti'''....ce arata o caracteristica militara a zonei .   

blazon
blazon

blazonul familiei Pongratz de Dindeleag in sec. XV

       Intre anii 1470 si 1502 districtul Lugojul trece in posesia lui Ioan Corvinul (fiu nelegitim a regelui Matia Corvin ) duce de Głogow (Silezia) , ban al Croatiei si Slavoniei. 

Paul Chinezu sau Pavel Chinezu, Pavel Cneazu (1432 -1494) a fost un comandant in armata regelui Ungariei, Matia Corvin, si comite de Timis. A luptat impotriva Imperiului Otoman, si nu a pierdut nicio batalie in care a comandat armata, cea mai reputata fiind Batalia de la Campul Painii.

      In anul 1479 un grup de armata din districtul Lugoj si Cetatea Lugojului participa alaturi de armata lui Paul Chinezu (Pavel Cneazu) comandant general al armatei regale ungare la Batalia de Campul Painii de langa Orastie unde ii invinge in mod categoric pe turci.  

     In anul 1494 dupa moartea regelui Matia Corvin , Paul Chinezu comite de Timis il intampina la Lugoj pe noul rege ungar Vladislav Dobje (al II-lea) cu mare fast.

      In jurul anului 1500 districtul Lugojului avea in posesie 15 sate.....

     In 1502 districtul Lugoj trece in posesia marchizului George de Brandenburg-Ansbach in urma casatoriei acestuia cu Beatrice de Frangepan (vaduva regelui Matia Corvin) si a unui act emis de regele ungar Vladislav al II-lea . 

     George de Brandenburg-Ansbach (1484-1543) cunoscut sub numele de George cel Pios,  cu tilu nobiliar de marchiz al principatului Brandenburg-Ansbach si era apartinator al familiei nobilare Casa de Hohenzollern. ...

      Titlul de marchiz era acordat de rege, marchizul era un titlu superior contelui, el administra (titre de fonction) o provincie de la granita si avea drept de a alegere a imparatiilor Sfantului Imperiu Roman. 

....blazonul de lupta a familiei Branderburg-Ansbach

      In 1510 districtul Lugoj impreuna cu cetatea este cedata de marchizul  George de Brandenburg-Ansbach nobilului local de origine romana Dan de Sacele (Zachal) castelan al Jdioarei.  

      In anul 1516 sunt amintite in documente un Lugoj Vechi, un Lugoj Mic si un Lugoj Nou, care se afla in posesia  nobilului Francisc Harasty, care isi vinde, pentru 5000 de florini de aur, posesiunile sale din Banat, printre care Castelul din Lugojul Nou  . In 1522 proprietar al cetatii si districtului Lugojului este judele Levai Sigismund de Bars .  

     Trupe ale districtului Lugoj participa la lupta din 1527 de la Frumuseni (Schöndorf ) alaturi de armata nobililor maghiari unde este invinsa armata rasculatului sarb Iovan Nenad, pe fondul destramarii regatului ungar prin infrangerea de la Mohacs din 1526 in fata turcilor. 

     Intre 1529-1535 - Petru de Tincova este castelanul cetatii Lugoj, un aliat a lui Ioan Zapolya .

    In data de 30 noiembrie  1534 districtul Lugoj este in posesia judelui (conducator de district) Doutza Luca , perioada cand Lugojul este liber din nou sa isi aleaga conducatorii...

Restituiri Banatene -Lugoj , nr. 2 din 2014 -Societatea de Stiinte Istorice din Romania-Filiala Lugoj / Cronologia Banatului II/2 -de Ioan Hategan 

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți