REGIUNEA LUGOJ

JUDETUL SEVERIN -1926-1950 cu resedinta la Lugoj


Regiunea Administrativa Lugoj 1926-1950

Stema judetului Severin 

        Regiunea Administrativa a Lugojului cu denumirea oficiala de Judetul Severin a fost o unitate administrativa de ordinul intai din Regatul Romaniei cu resedinta in orasul Lugoj. Judetul a luat fiinta in anul 1926, ca urmare a divizarii fostului judet interbelic Caras-Severin care a avut resedinta tot in Lugoj.

Prefectura judetului interbelic Severin in anii 1930 -resedinta Lugoj

      Institutii Publice Administrative in Resedinta Lugoj :Prefectura, Administratie Financiara, Perceptie Fiscala,Primarie, Tribunal, Judecatorie, Serviciu de Poduri si Sosele, Serviciu Sanitar Judetean, Serviciu Sanitar orasenesc (comunal) , Serviciu Veterinar Judetean, Revizorat Scolar, Consilierat Agricol, Camera Agricola, Camera de Industrie si Comert, Oficiu Judetean al Camerei de Munca, Directia Silvica, 2 Ocoale silvice, Birou de Masuri si Greutati, Perceptie Comunala, Pompieri, Chestura de Politie, Oficiu P.T.T., Oficiu Telefonic, Casa Cercuala, Oficiu de Plasare, Birou Vamal si Antrepozite..... .

    Asociatii Publice in Lugoj: Uniunea medicilor din Romania, Baroul avocatilor, Corpul contabililor, Sindicatul functionarilor comerciali, Soc. comerciantilor, Soc. soldatilor romani - Progresul , Uniunea micilor industriasi, Soc. economilor, Soc. meseriasilor romani, Sindicatul crescatorilor de animale, Soc. crescatorilor de pasari. *  ..

....Majoritatea institutiilor centrale sub denumirii actualizate sunt acum la actuala resedinta... 

     Noua regiune administrativa a Lugojului  (Judetul Severin) infiintat in 1926 avea urmatoarele plasi (in trecut den. de cercuri...): Lugoj, Birchis, Faget , Orsova, Teregova, Balint si Sacul. Localitatiile principale ale judetului in aceasta perioada sunt : Lugoj (resedinta de judet) , Caransebes, Baile Herculane,Mehadia , Anina , Orsova impreuna cu Insula Ada Kaleh.

Harta Județului Severin cu resedinta la Lugoj

      Desi mult diminuat dupa divizarea judetului Caras -Severin, judetul Severin avea in componenta 266 de sate sau dupa alte interpretari 228 de sate. Dupa divizarea fostului judet , noul judet infintat (Severin ) cu resedinta Lugoj ramane cu suprafata 6422 km din 11080 km.

    Conform recensamantului din 1930 populatia judetului Severin cu resedinta Lugoj era de 240715 locuitori. In Municipiul Lugoj populatia era de 23593 de locuitori, din care 9360 romani, 6152 germani, 5397 maghiari, 1397 evrei , 264 slovaci, 117  sarbi , si alte nationalitati. 

Defileul Dunarii in administratia centrala Lugoj ....inainte de aparitia lacului de acumulare

.....Economia Judetului Severin cu resedinta la Lugoj 

      De mentionat ca administratiei centrale a Lugojului in aceasta perioada ii ramane in administrare  atractiile turistice , Baile Herculane, Insula Ada Kaleh si portul dunarean Orsova pana in 1950 , ultimele doua locatii fiind o atractie turistica inca de pe vremea fostului Comitat Caras-Severin cu resedinta la Lugoj, iar Baile Herculane erau deja  cunoscute in Europa  inca dupa  primele investii ale administratiei austriece demarate in 1736 . 

Imagine din 1937 cu debarcaderul din Orsova  si in dreptul lui vaporul cu aburi Jupiter 

* Industrie.Intreprinderi. 
Jandera - tesaturi si lenjerie barbateasca, Orsova, rafinarie de petrol -Orşova,  Margina-Resita - distilerie de lemn (carbuni de lemn, alcool metilic, acid acetic, acetat de calciu, catran de lemn), Margina, Uzinele metalurgice Unite Titan -Nădrag, Calan -tabla neagra si zincata, articole de tabla si fonta, tabla neagra, plumbuita si zincata, cuie, valturi de fonta, Schramm, Hüttl si Schmidt - unelte si masini agricole, fonta turnata, butoaie de tabla, vagonete, valturi, etc., Toplet, Societatea anonimă forestiera din Lomas , fabrica de cherestea, Zavoiu,  Soc. anonimă forestiera din Nadrag , fabrica de cherestea Nadrag,  Mundus-Borlova-Armenis , fabrica de cheresea de la Balta-Sarata, Cavaran - fabrica de var,, Soc anonima - Minele de feldspat si cuart Teregova , feldspat si cuart, Teregova,  Cooperativa Tomesti - fabrica de sticlarie.

Credit si cooperatie. In judet functioneaza 20 banci (societati anonime). 

Drumuri.  este strabatut de o retea totala de drumuri de 3.049 km si 964 m 

Cale ferata. Judetul este strabatut de o retea totala de cale ferata de 254 km din care 147 km linii principale simple si 107 km linii secundare simple.Statii importante : Lugoj, Caransebes, Baile Herculane, Orsova.

Port la Dunare : Orasul Orsova

Atractii turistice : Baile Herculane, Orsova, Insula Ada Kaleh....

Insula Ada Kaleh  - in judetul Severin -resedinta Lugoj

Statie de Vapor-croaziera Orsova - in judetul Severin pe timpul resedintei  Lugoj

....Economia , institutii, ziare publicatii, in Resedinta Lugoj 

   * Industrie. Alimentara: 3 mori sistematice, 1 fabrică de rom, lichior si coniac, 1 de otet si 2 de gheata artificiala;

Textila: 1 filatura de matase, 14 fabrici de panzeturi, 1 de stofe si postav, 1 de plusuri, panzeturi si stofe plusate si de imprimate si placarde litografiate, 1 de hartie creponata parafinata si servete de hartie si 3 tipografii;

Pielarii:1 fabrica de pielarie si articole de piele, 1 de manusi de piele si 1 de blanuri si piei fine;

Alte industrii: 1 fabrica de aparate de stropit viile, 1 de articole de fonta, 1 fabrica de calapoade, 1 de tocuri de lemn, 2 de caramizi si tigle si 1 cariera de argila pentru caramida. 

Instituţii de credit. Banca Naţională (agenţie), Banca Albina (sucursală), Banca Caraşana, Banca Comertului, Banca Caras-Severinului, Banca Timisana, Banca

Agrara din Cluj (sucursala), Banca cooperativa Timisul , Bancile Banatene Unite, Banca Creditul Banatean, Banca Frontiera Banatului. 

Ziare si Reviste: Cuvantul Satelor (saptamanal), Gazeta Brutarilor (bilunar), Mozaik (bilunar), Pastorul (bilunar), Glasul Minoritatilor (lunar), TribunaComertului (lunar), Misionarul (trimestrial), Actiunea, Banater Bote (de 2 ori pe saptamana), Krasso- Szorenyi Lapók (de 2 ori pe saptamana), Cara es Severini Lapok.

* extras din  Volumul II, Țara Româneasca, al Enciclopediei Romaniei, editura Imprimeriei Nationale,1938 

Casa Porumb
Casa Porumb

......  In aceasta perioada se construiesc o serie de cladiri cu arhitectura neoromaneasca cum ar fi Casa Porumb a avocatului Nestor Porumb in 1925-1927 de arhitectul Ilie Purcariu  si cea mai impunatoare cladire in stil neoromanesc existenta la Lugoj de pe Str. Comuna din Paris colt cu Str. Oltului in anii 1930 . Apar o serie de blocuri cu 1 etaj in anii 1930-1940 pe str. George Cosbuc (1 bloc colt cu Pasaj G. Cosbuc si unu colt cu str. Siretului), si pe Spl. Coposu (colt cu Str. Fagaras) folosind arhitectura vremii. Majoritatea cladirilor ce s-au construit in aceasta perioada sunt de tip case de locuit cu arhitectura simpla, modesta,  sau unele  imprumutand din arhitecura neoromaneasca specifica vremii si s-au construit in grup compact in special pe straziile: T. Vladimirescu, Jabarului, zona Cotu Mic (Romanilor, B. Hasdeu, I. Neculce....), Fagetului, Closca, Privighetorii, Hezerisului, Caraiman..etc. Statisc ca numar de cladiri si valoroase din punct de vedere arhitectonic, nu exista grad de comparatie cu perioada de dezvoltare care a cunoscut-o Lugojul in perioada  apusa a Comitatului Caras-Severin 1880-1920, cand s-au contruit in Lugoj cele mai impunatoare cladiri .Dar Municipiul Lugojul fiind inca capitala de judet atragea in oras marea masa a populatiei din zona rurala si a oraselor mai mici din cadrul judetului s-au a judetelor invecinate si detinea majoritatea institutiilor importante, care acum sunt la actula resedinta de judet.....

        La 9 iunie 1935 este inaugurat in fata Prefecturii Lugoj, " Monumentul Marii Unirii " inchinat soldatului roman din primul razboi mondial (monument cunoscut de lugojeni si sub den. populara de  ''Soldatul/Omul cu Pusca ") in prezenta oficialitatiilor vremii , a primarului Lugojului Alexandru Bireescu , prefectului judetului Virgil Curutiu , si a unei numeroase delegatii de la Bucuresti  condusa de ministrulul Justitiei Valer Pop. De asemenea a fost prezent un numeros public , datele vremii consemnand  circa 15000 de persoane din oras si din regiunea administrata de Lugoj ca fiind prezente la acest eveniment. Monumentul este realizat de sculptorul Radu Moga si este fornat  dintr-un soclu de piatra de Deva slefuita cu inaltimea de 5 metri  si statuia cu o inaltime de 3 metri reprezentand un soldat dorobant din bronz in pozitie de atac . Pe partiile laterale ale socului de piatra la inaugurare erau trei basolierefuri in bronz: in fata lupoaica cu puii cu dimensiunea 1,4 x 0,90 m, spre poarta Prefecturii scena predarii actului Marii Uniri cu dimensiunea 1,80 x 0,90 m , spre partea opusa era Regina Maria imbratisand un grup de tarani banateni cu dimesniunea de 1,80 x 0,90 m...Monumentul are o fundatie de beton armat .... (Monografia Lugojului de Dusan Baiski).

...La 14 august 1929 Comisia Monumentelor Istorice din Banat cu sediul in Lugoj, se muta la Timisoara conform dispozitiilor Comisiei Centrale a Monumetelor Istorice de la Bucuresti.....

Podul de beton in timpul constructiei 1937-1939 - Arhitect Tiberiu Eremia din Bucuresti

      In 1940 la Lugoj se inaugureaza Podul de Beton de catre primarul de atunci Ionel Dobrin inlocuind un vechi pod lemn . Planul pentru podul de beton a fost intocmit si aprobat in perioada 1935-1937 si inlocuia un vechi pod de lemn , la initiativa fostului primar Alexandru Bireescu  . Arhitecul contructiei a fost Tiberiu Eremia din Bucuresti.

     In 1932 se ridica statuia Generalului Ioan Dragalina in fata fostei Cazarme a Reg. 42 Artilerie  de pe Str. Ep. Ion Balan colt cu Str. Memorandumului , fiind primul monument inchinat Marii Uniri din 1918 construit la Lugoj. Soclul are 3,8 m , bustul de 1 m si este opera sculptorului Spiron Georgescu din Bucuresti. (Monografia Lugojului de Dusan Baiski).

     In 1950, autoritatile comuniste au luat decizia de a schimba total organizarea administrativa din Romania, copiind modelul sovietic, cu o structură pe trei nivele: regiuni, raioane şi comune,  Lugojul devenind o simpla resedinta de raion.

    Decretul nr. 799 din 1964 si Legea 2/1968 a autoritatilor comuniste a fost ultima lovitura data Lugojului din punct de vedere administrativ fiind incorporat in actualul judet Timis si pierzandu-si in totalitate importanta regionala, amintita documentar inca din anul 1369.  De mentionat ca aceasta forma de organizare din 1968 se mentine si astazi .... si nu da nici o sansa de dezvoltare la un nivel ridicat pentru Lugoj, desi suntem dupa 30 de ani de democratie . Din 1968 toate drumurile si toate resursele umane ale zonei si financiare se duc la actuala resedinta de judet ...... care in trecutul ei nu a administrat niciodata ''istoric vorbind '' in mod direct aceasta zona a Lugojului.....

    .....Din suprafata '' gigantica '' administrata in trecut de resedinta Lugoj incepand cu anul 1779 , .... si impartita in anul 1968..., partea de nord a fostului comitat/judet Caras-Severin (inclusiv Lugojul) este astazi parte a judetului Timis, cu exceptia unei fasii cu latimea de 10 km de-a lungul raului Mures, care este in judetul Arad. Restul teritoriului formeaza actualul judet Caras-Severin, cu exceptia orasului Orsova, care este in judetul Mehedinti....in prezent Lugojul a ramas in administrare cu doua sate !!!....

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți